Meetinstrumenten

De volgende instrumenten kunnen ingezet worden tijdens de trainingen:

  • InnerBalance Trainer: Hartcoherentie is een sterke indicator van emotioneelwelzijn. Wanneer je in staat van coherentie bent, slaat je hart in een mooi ritmisch patroon; bij stress is dit patroon onregelmatig en verstoord. Met behulp van verschillende oefeningen kan je meer ‘coherent’ worden, wat stressniveau’s verlaagd, concentratie verbeterd en over het algemeen je prestaties verbeterd. De InnerBalance Trailer is een instrument waarmee je zeer directe feedback krijgt over je mate van hartcoherentie.fotohartcoherentie
  • Hartslagmetingen: Zowel voor ruiter als paard zijn hartslagmeters van Polar beschikbaar. Naast een eenvoudige conditiebepaling kan gekeken worden wie van beiden, paard of ruiter, als eerste gespannen raakt in een stressvolle situatie. Paarden zijn erg gevoelig voor de hartslag van ‘kuddegenoten’, en reageren dus ook sterk op veranderingen van de hartslag bij de ruiter.

hartslag

  • Vragenlijsten: Verschillende vragenlijsten kunnen ingezet worden, voornamelijk tijdens het intakegesprek. Mochten er nieuwe onderwerpen aan bod komen, dan kan ook op een later moment de ruiter verzocht worden nog een vragenlijst in te vullen. Dit kan buiten de trainingen om gebeuren.
  • BORG-schalen: Een BORG-schaal is een eenvoudige manier om de beleving van een ruiter te kwantificeren. Een mogelijke BORG-schaal zou zijn: “Hoeveel focus ervaar je op dit moment – op een schaal van 0 tot 10?”. Door een cijfer te geven zowel voor als direct na een oefening kan het effect van de oefening op de ruiter in kaart gebracht worden. Op deze manier kunnen de specifiek voor jóu werkzame oefeningen bepaald worden.